Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΤΣΙΛΙΒΑ

Ενώ «το φως λιγόστεψε στην άκρη της πόλης», η Αναστασία Βούλγαρη βρίσκει τον τρόπο και το δυναμώνει!

Αναστασία Βούλγαρη1


Γράφει ο Γιώργος Πατσιλίβας

Αναστασία Βούλγαρη
«Η Αναστασία Βούλγαρη συνθέτει μια ελεγεία για τη ναυαγισμένη πολιτεία. Οι πηγές της είναι διάφανες• τα νάματα μιας βιωμένης ελληνικότητας μετουσιωμένης σε ποιητική εμπειρία». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον ζωγράφο-συγγραφέα Ανδρέα Μαράτο, από τον πρόλογό του στο βιβλίο της «Το φως λιγόστεψε στην άκρη της πόλης».
Θέλοντας να νιώσω και να μάθω τι συνέβη και επηρέασε τη συγγραφέα και με αφορμή την παρουσίαση αυτού του βιβλίου, βρήκα την Αναστασία Βούλγαρη και συζήτησα μαζί της!
το φως λιγόστεψε στην άκρη της πόλης
Αναστασία χαίρομαι που συνομιλούμε στο Lifonomy! Πες μου τι πραγματεύεται η ποιητική σου συλλογή «Το φως λιγόστεψε στην άκρη της πόλης»;
Ευχαριστώ Γιώργο! Είναι η πόλη, με την ιστορία της και τις μεγάλες μνήμες. Η πόλη, η άλλοτε λουσμένη στο φως, που τα όνειρα της, στα πέρατα του κόσμου, ταξίδευαν. Τώρα το φως λιγοστεύει στην άκρη της πόλης. Τα γεγονότα που συντάραξαν και συνταράζουν την Ελλάδα από το 2010 μέχρι σήμερα, ήταν η αφορμή για αυτή την ποιητική συλλογή. Οι μεγάλες διαδηλώσεις, οι αυτοκτονίες, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο Μίκης κι ο Γλέζος στην πλατεία Συντάγματος, δέχονται την επίθεση της αστυνομίας με χημικά. Οι άνθρωποι που αγωνιούν, αγωνίζονται, αγαπούν. Οι άνθρωποι που πέφτουν στα δίχτυα της λήθης. Η αέναη πάλη του φωτός με το σκότος. Μετά από μία μεγάλη οικολογική καταστροφή, η πόλη βρίσκεται σε πομπή κατάβασης, αλλά και προς μια πορεία μελλοντικής ανάστασης. Τίποτα δεν έχει χαθεί. Άλλωστε το φως έχει λιγοστέψει μόνον στην άκρη της πόλης. Στο χέρι μας είναι να ξαναγίνει η μεγάλη πολιτεία πάμφωτη. Ο έρωτας παρών, παντού στα πάντα. Η αγάπη η πρόταση μου. Πιστεύω ότι η επαναστατική πράξη τού σήμερα είναι η αγάπη. Η συνεκτική πεμπτουσία του Σύμπαντος. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με έναν ερωτικό μονόλογο, εμπνευσμένο από τη θυσία των πυροσβεστών που «έπεσαν» στις μεγάλες φωτιές του 2007 και του 2008.
Άρα από εκεί προκύπτει ο τίτλος, ο οποίος είναι εκκωφαντικός, λίγο μελαγχολικός και μοιάζει απαισιόδοξος…
Δεν θα έλεγα απαισιόδοξος, εν τούτοις εμπεριέχει τη δύση. Ιστορικά ζούμε τη δύση πολλών πραγμάτων. Εννοιών, ιδεών και στερεοτύπων. Όμως, την κάθε δύση ακολουθεί η ανατολή. Εμείς τώρα βρισκόμαστε επάνω στην καμπή της ιστορίας. Το παλιό πεθαίνει και το καινούριο δεν έχει ακόμα γεννηθεί. Κυοφορείται όμως…
Αναστασία Βούλγαρη1
Από τη συμμετοχή τόσο αξιόλογων ανθρώπων στην παρουσίαση του βιβλίου σου, εισπράττω το μήνυμα ότι θες τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, την αρμονική συνύπαρξη. Πιστεύεις στον άνθρωπο;
Πιστεύω πολύ στον άνθρωπο. Πιστεύω ότι στο τέλος και πάλι η φωτεινή πλευρά του θα νικήσει. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε αυτήν την περίοδο, όσο και να μας ταλαιπωρούν, μας δείχνουν, ταυτόχρονα, αυτά που εγκαταλείψαμε, όταν υποκύψαμε στον καταναλωτισμό και στον ατομικισμό. Ο μόνος τρόπος να βγούμε από το σκοτεινό τούνελ που μας οδήγησε η κρίση (κυρίως πολιτιστική) είναι να συνεργαστούμε, να είμαστε αλληλέγγυοι μεταξύ μας και να επαναπροσδιορίσουμε πώς θα συνυπάρξουμε. Η μόνη συνύπαρξη, που οδηγεί στη δημιουργία και στις μεγάλες αλλαγές με κατεύθυνση προς μια ευτυχισμένη κοινωνία, είναι η αρμονική συνύπαρξη. Ο ατομικισμός οδηγεί στο χάος.
Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη. Η καρδιά σου πώς τον περιγράφει;
Σαν τον Προμηθέα και σαν έναν Αρχάγγελο, ο οποίος, την στιγμή της πτώσης μας, λέει εκείνο το «σταθείτε γερά» και μ’ έναν μαγικό τρόπο, σταματά την πτώση μας κι έτσι δεν χανόμαστε στην άβυσσο. Θα μπορούσα να σας μιλάω ώρες για τον Μίκη… Τον αγαπώ πολύ. Λατρεύω τη μουσική του, την ακούω κάθε μέρα!
Αναστασία σε ευχαριστώ πολύ!

facebook


«Το φως λιγόστεψε στην άκρη της πόλης» της Αναστασίας Βούλγαρη
23 Μαρτίου 2016 ώρα 19:00
Πολυχώρος Πολιτισμού Αίτιον
Τζιραίων 8-10, Αθήνα (σταθμός Μετρό: Ακρόπολη)
Τηλ: 21 3025 6666
Θα μιλήσουν: Γιώργος Κασιμάτης [συνταγματολόγος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών], Βασίλης Κουμής [ποιητής]
Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Δρίτσας, Ελένη Τζαγκαράκη
Τραγουδούν: Σοφία Μιχαηλίδη, Ελένη Τζαγκαράκη
Σόλο κλασική κιθάρα: Αντώνης Παπαγγελής
Μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Τερζής [συνθέτης]
Εκδόσεις Εύμαρος
Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη
ΠΗΓΗ: lifonomy.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: