Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Σχετικά με την πρόταση του Μίκη Θεοδωράκη «για την έξοδο από την κρίση»


Της Αναστασίας Βούλγαρη 

Διαβάζω ότι κάποιοι εγκαλούν τον Μίκη ότι εγκαταλείπει τις ιδέες της Σπίθας. Πήραν φωτιά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και το μπλογκ, μετά την ανάρτηση της πρότασης του Μίκη, γι αυτό υποχρεωνόμαστε να αναλύσουμε την πρότασή του,  αν και αυτά που συμπεριλαμβάνει η πρόταση έχουν αναλυθεί πολλές φορές από τον ίδιο τον Μίκη. Πάμε λοιπόν από την αρχή.  
Είναι γνωστό, ότι τις πρώτες αποκαλύψεις για τους παράνομους όρους δανεισμού έκανε ο Γιώργος Κασιμάτης, τον Ιούνιο του 2010. Τις αποκαλύψεις αυτές επανέλαβε ο Γ. Κασιμάτης την 1η  Δεκέμβριου 2010, την ημέρα της ίδρυσης της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών από τον  Μίκη Θεοδωράκη. 
Οι δύο άνδρες ξεκίνησαν τον αγώνα ενάντια στην πρώτη δανειακή σύμβαση. 
Σχετικά με τα σημεία α, β και γ του υποκεφαλαίου «Πρόταση» στο κείμενο  του Μίκη:

Τον Μάιο του 2010 ο Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου, παράνομα και αντισυνταγματικά, υπογράφουν την πρώτη δανειακή σύμβαση. Γίνεται συνταγματικό πραξικόπημα μιας και η δανειακή σύμβαση δεν έχει εγκριθεί από τα τρία πέμπτα της Βουλής. Οι επόμενες δανειακές συμβάσεις στην ουσία συμπληρώνουν την πρώτη. 
Με την πρώτη δανειακή σύμβαση: 

α) Η Ελλάδα εκχωρεί την εθνική της κυριαρχία στους δανειστές. 

β) Οι δανειστές δεσμεύουν το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, κινητής και ακίνητης. 

γ) Δεσμεύεται ο υπόγειος, επίγειος και υποθαλάσσιος πλούτος της χώρας. 

δ) Δεσμεύεται και παραχωρείται η εθνική οικονομία. Παραχώρηση και δέσμευση της εθνικής οικονομίας σημαίνει παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας. 

ε) Επιβάλλεται καθολικό οικονομικό πρόγραμμα, δηλαδή όλα τα απάνθρωπα μέτρα λιτότητας. 

στ) Με την υπογραφή της πρώτης δανειακής σύμβασης η Ελλάδα παραιτείται  από τις ασυλίες της εθνικής κυριαρχίας. 

ζ) Με την υπογραφή της τρίτης δανειακής σύμβασης από τη σημερινή κυβέρνηση η Ελλάδα παραιτήθηκε από το Διεθνές Δίκαιο προστασίας των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς. Τα μνημεία μας είναι ήδη δεσμευμένα από την πρώτη δανειακή σύμβαση. 

Όλοι αυτοί οι όροι δανεισμού είναι παράνομοι, σύμφωνα με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Το χρέος είναι επαχθές. 
Αυτό σημαίνει ότι η αποπληρωμή του θα είναι καταστροφική για τον λαό. Το χρέος είναι επονείδιστο. Αυτό σημαίνει ότι οι όροι δανεισμού είναι ληστρικοί και θα έχουν δυσμενέστατες επιπτώσεις στην κοινωνία.   

Όταν ο Μίκης γράφει για αναθεώρηση τού πρώτου Μνημονίου εννοεί την αφαίρεση όλων των παράνομων όρων δανεισμού. Όλα τα παραπάνω τα έχει γράψει πολλές φορές. 

Ο Μίκης έχει γράψει επανειλημμένα ότι ανάπτυξη και αξιοποίηση του εθνικού πλούτου δεν μπορεί να γίνει αν δεν αφαιρεθούν από τις δανειακές συμβάσεις οι παράνομοι όροι δανεισμού. Ο εθνικός πλούτος είναι δεσμευμένος στους δανειστές και αυτό είναι παράνομο. 

Στο κείμενό του το γράφει καθαρά: ζητάμε την αποδέσμευσή μας από τους μειωτικούς και επονείδιστους όρους που έχουν σχέση με  την εθνική μας αυτοτέλεια και δεσμεύουν τον εθνικό μας πλούτο.  
Σε σχέση με την αποπληρωμή του χρέους: Εννοείται ότι ο Μίκης μιλά για το πραγματικό χρέος και όχι για το παράνομο. 

Άλλωστε ο Μίκης έχει εντάξει στις προτάσεις του την πρόταση Κασιμάτη για την αποπληρωμή του πραγματικού χρέους: Διεθνής λογιστικός έλεγχος για το πραγματικό ποσό του χρέους και για τις δυνατότητες αποπληρωμής που έχει η Ελλάδα.  
Έγκριτοι δημοκράτες οικονομολόγοι, ανεξάρτητοι από τους κύκλους των δανειστών και του τραπεζικού συστήματος, έχουν αποφανθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει να πληρώσει το 20% του χρέους και ότι πρέπει να γίνει κούρεμα στο υπόλοιπο 80%. 

ΠΗΓΗ:  http://theodorakism.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: