Προς: Τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κύριο Γιώργο Κουμεντάκη.
Κοινοποίηση: Διοικητικό Συμβούλιο Ε.Λ.Σ. Θέμα: Για την ένταξη των συμφωνικών έργων του Μίκη Θεοδωράκη στο πρόγραμμα της Ε.Λ.Σ.
Αγαπητέ κύριε Κουμεντάκη,
Απορήσαμε όταν τα εγκαίνια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα γίνουν με την όπερα «Ηλέκτρα» του Richard Strauss και όχι με την ομώνυμη όπερα του Μίκη Θεοδωράκη, σε σκηνοθεσία και λιμπρέτο του Σπύρου Ευαγγελάτου. Θα ήταν μία και μοναδική ευκαιρία να γίνουν τα εγκαίνια με την παρουσία του.
Όπως γνωρίζετε, ο Μίκης Θεοδωράκης είναι καταξιωμένος συνθέτης συμφωνικής μουσικής στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και εσχάτως στην Κίνα. Το συμφωνικό έργο του και οι όπερές του παρουσιάζονται επί σειρά ετών από τις σπουδαιότερες ορχήστρες της Ευρώπης, των ΗΠΑ, του Καναδά, κ.λ.π.
Το 1957 απονεμήθηκε στον Μίκη Θεοδωράκη το Χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νέων Συνθετών της Μόσχας, για το έργο του «Σουίτα αρ.1». Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν ο Dmitri Shostakovich και μέλος της ο Hanns Eisler.
Το 1959, με εισήγηση του Darius Milhaud του απονεμήθηκε το βραβείο Copley Music Prize (ΗΠΑ), ως ο καλύτερος Ευρωπαίος συνθέτης της χρονιάς. Την ίδια χρονιά είχε συνθέσει τη μουσική για το μπαλέτο «Αντιγόνη», έπειτα από παραγγελία του Coven Garden, σε σκηνοθεσία-χορογραφία John Cranco, με πρωταγωνιστή τον Rudolph Nureyev και πρωταγωνίστρια την Margot Fonteyn. Το μπαλέτο συμπλήρωσε 200 παραστάσεις και ο Θεοδωράκης αναγνωρίστηκε διεθνώς ως συμφωνικός συνθέτης.
Το μπαλέτο «Ζορμπάς» έχει παρουσιαστεί πάνω από 500 φορές και το έχουν παρακολουθήσει πάνω από 1.000.000 θεατές. Χίλιες φορές έχει παρουσιαστεί σε όλη την υφήλιο το «Canto General» που έχει χαρακτηριστεί από το έγκριτο site «Classical Review» σαν ένα από τα σπουδαιότερα συμφωνικά έργα του 20ου αιώνα.
Στις δεκαετίες του 1980, 1990 και 2000 παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα (Θέατρο Επιδαύρου, Θέατρο Ηρώδου του Αττικού και Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) και στο εξωτερικό οι όπερές του «Μήδεια», «Αντιγόνη, «Ηλέκτρα» – και στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης– « Λυσιστράτη».
Το 1987 η όπερά του «Κώστας Καρυωτάκης» παρουσιάζεται στην Ε.Λ.Σ. σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου και σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού.
Το 1990 συνθέτει κατά παραγγελία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής το συμφωνικό έργο «Canto Olympico» για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης το 1992.
Το 1999 η όπερά του «Κώστας Καρυωτάκης- Οι μεταμορφώσεις του Διονύσου» ξεκινά την ευρωπαϊκή της περιοδεία από το Φεστιβάλ του Passau (της Γερμανικής Βαυαρίας). Στην Ελλάδα είχαμε την τύχη να την παρακολουθήσουμε σε παραγωγή της Ε.Λ.Σ.
Τον ερχόμενο Μάιο πρόκειται να παρουσιαστούν στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας δύο συμφωνικά έργα του Θεοδωράκη, η 2η και 3η συμφωνία.
Στο Βερολίνο ιδρύεται η Mikis Theodorakis Αcademy.
Ο Μίκης Θεοδωράκης από το 1942 έως το 2008, εκτός των τραγουδιών, έχει συνθέσει μια σειρά από συμφωνίες, όπερες, μουσική για το αρχαίο δράμα (όλα τα έργα του αρχαίου ελληνικού δράματος) αλλά και για το σύγχρονο θέατρο, ελληνικό και ξένο (π.χ. «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ), έργα μουσικής δωματίου, έργα εκκλησιαστικής μουσικής, ραψωδίες, ορατόρια, κινηματογραφική μουσική, καθώς επίσης και μετασυμφωνικά έργα. Όπως προαναφέραμε, τα έργα του αυτά έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και πολλά εξ αυτών εξακολουθούν να παρουσιάζονται μέχρι σήμερα στο εξωτερικό.
Το συνολικό του δημοσιευμένο έργο (συμπεριλαμβανομένων των τραγουδιών) αποτελείται από 3.191 μουσικά κομμάτια. Για περισσότερες πληροφορίες στο www.mikistheodorakis.gr.
Επομένως, θεωρούμε αυτονόητο ότι η Εθνική Λυρική Σκηνή θα συμπεριλάβει στο ρεπερτόριό της συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Η τελευταία φορά που παρουσιάστηκε όπερα του Θεοδωράκη στο ελληνικό κοινό ήταν το 2002 (Λυσιστράτη).
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Εθνική Λυρική Σκηνή θα προσφέρει στους Έλληνες πολίτες, αλλά και σε όσους κατοικούν στη χώρα μας, τη χαρά να απολαύσουν τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη και στην ελληνική νεολαία τη δυνατότητα να γνωρίσει αυτά τα σπουδαία έργα, τα τόσο άρρηκτα δεμένα με την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας.
Περιμένοντας απάντησή σας,
Με εκτίμηση
Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου